середу

 Весна завжди вважалася чарівною порою року, і це не випадково, адже в цей час у людини відкриваються нові можливості, загострюється інтуїція й багато подій набувають зовсім іншого сенсу.

 


1. Навесні діти ростуть утричі швидше, ніж із серпня по грудень.

Не раз доводилося чути, що батьки кажуть про своїх дітей: за весну й літо вони так витягнулися! Чи відповідає дійсності думка про те, що діти ростуть навесні та влітку швидше? Багато хто вважали це твердження досить спірним. Але зараз англійські вчені підтвердили цей факт. У результаті проведених ними досліджень встановлено, що в першій половині року діти ростуть утричі швидше, ніж із серпня по грудень.

 

2. Найпершою, навесні, зацвітає японська сакура (вишня).

Цвітіння чарівних дерев вишні, або сакури справляє величезне враження не тільки в Японії. Починаючи з кінця березня (середини квітня — залежно від кліматичної зони), парки та вулиці різних міст наповнюються рожевими пелюстками та ароматним квітковим запахом.

Оскільки вишня цвіте великими суцвіттями, вона символічно асоціюється з хмарами, а в японській культурі, піддається сильному впливу буддизму, уособлює ефемерність життя.

 

3. Зозулі повертаються в нашу країну в середині квітня. Наші предки вважали появу цієї птиці символом весни.

Зозуля — пташка, «яка сама вимовляє своє ім’я» (грец. коккукс, куккос, лат. кукулюс, cucullus). У багатьох народів вона вважалася птахом, що втілює душу, провісницею майбутнього і вісницею весни

 

4. 20 березня — день весняного рівнодення. У цей день на Землі настає астрономічна весна.

Весняне рівнодення (день Весняного Рівнодення) — одне з найунікальніших явищ природи. У цей день, день і ніч розділяються порівну. У день весняного рівнодення на всій поверхні планети (крім полюсів) день дорівнює ночі, а Сонце сходить точно на сході та заходить точно на заході. Весняне рівнодення вважається астрономічним початком весни та завжди відбувається 20 березня. У давні часи, коли не було календарів, весну визначали по сонцю. Вважалося, що саме з цього дня починаються оновлення в природі: перший весняний грім, набухання бруньок на деревах, буйне проростання зелені.

 

5. Найбільша кількість торнадо спостерігається саме навесні.

Навесні виникнення смерчів спостерігається вп’ятеро частіше і в основному — у денний час. Це пов’язано з перебудовою атмосфери з зимового на літній лад.



6. У рослин навесні спрацьовує особливий годинник.

Якщо зрізати гілку з дерева в березні та принести її додому, поставити у воду й добре освітлювати, гілочка дасть паростки. А от якщо зробити те ж саме з гілкою дерева в листопаді — нічого не станеться, листя і бруньки не з’являться. Навіть якщо світло й тепло будуть такими самими. Річ у тому, що в дерев є свій особливий годинник, що вимірює довжину світлового дня й ночі.

 

7. Весною бджоли більш дружелюбні, ніж в інші періоди.

Медоносні бджоли починають роїтися ранньою весною. Неймовірно, але в цей період комахи більш слухняні та доброзичливі, ніж в інший час. Навесні воскові залози функціонують у тих бджіл, у яких вони недорозвинулия з осені. Зі спостережень бджолярів випливає, що воскові залози бджоли починають посилено працювати при роїнні бджіл із вулика на нове місце проживання, тим самим природа провокує будівництво нових стільників, для нової сім’ї.

 

8. Навесні частота дихання людини на третину вища, ніж восени.

У порівнянні з іншими порами року, навесні частота дихання в людей збільшується на одну третину. Це пов’язано з тривалим кисневим голодуванням упродовж зимових місяців. Коли рослини починають проростати, і відповідно, більше кисню, наші легені починають працювати інтенсивніше, намагаючись якомога сильніше наситити тіло.



Немає коментарів:

Дописати коментар