середу


Що таке Україна?


Україна – це земля українців. Вона там, де звучить українська мова та пісня, там, де люди бережуть українські звичаї, там, де люди хочуть свободи та вільного життя.

Україна – це бездонна синь небес та золото полів. Це тихі річки та ставки, сині озера, безмежні степи і ліси, зелені долини і луки.


Україна – це ми всі разом, в постійній боротьбі за незалежність та щасливе майбутнє.
Що розповісти про День Незалежності дітям?

День Незалежності України – це державне свято на честь ухвалення Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, яке відзначається щорічно 24 серпня. Саме цього дня у 1991 році Верховна рада УРСР ухвалила постанову та Акт проголошення незалежності України.
Історія свята

Вперше День Незалежності святкували не 24 серпня, а 16 липня ‒ у день, коли Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України, яка була ухвалена у 1990р. і дала змогу через рік проголосити незалежність. Після цього свято вирішили відзначати 24 серпня.

Рішення про проголошення незалежності ухвалювали за допомогою всенародного референдуму, на якому було лише одне запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Понад 90% українців висловили схвальну думку.

24 серпня 1991р. було скликано надзвичайне позачергове засідання Верховної Ради УРСР. За незалежність України проголосували 346 депутатів. В’ячеслав Чорновіл запропонував внести до зали Верховної Ради синьо-жовтий прапор.

Прапор було піднято на офіційному флагштоку біля київської міськради. Це вперше з червня 1920 року український прапор замайорів над Києвом.

Державний прапор України офіційно затвердили як державний символ України 28 січня 1992р. У серпні 2004 року Президент підписав Указ про встановлення Дня Державного Прапора України, який святкують щороку 23 серпня.

Першим президентом незалежної України став Леонід Кравчук.

Топ-10 цікавих фактів про Україну:
На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему нашої планети.

Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні, а саме у с. Межиріччя Рівненської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.

Найбільшою в Європі пустелею є українські Олешківські піски.

Народна пісня «Щедрик», записана українським композитором Миколою Леонтовичем, відома у всьому світі.

Українська мова зайняла друге місце в світі по мелодійності після італійської на мовному конкурсі в Парижі, у 1934 році.

Станція метро «Арсенальна» в Києві — найглибша в світі, і вона входить під землю на 105 метрів.

Найбільшими та найвпливовішими чоловічими монастирями є Лавра. У світі статус Лаври мають тільки шість монастирів. Три з них знаходяться в Україні.

У 2001 році, український літак «Мрія»”, взявши на борт вантаж у 253 тонни, за один політ встановив 124 рекорди.

Найдовша печера в Україні називається «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі , вона за протяжністю поступається лише Мамонтовій печері в США .

Найдовший музичний духовий інструмент у світі – це українська «трембіта».
Як відзначається День Незалежності України?

У це свято по всій Україні відбуваються концерти, святкові ходи, військові марші, паради. До знакових пам’яток покладають квіти.

Завдання для дітей до Дня Незалежності

Щоб познайомити дітей із символікою, культурою та історією України у цікавій формі, пропонуємо батькам, вихователям дитячих садочків, а також вчителям провести цікаві заняття: Вивчаємо карту й символи України
Дитина має навчитися розповідати про Україну як про свою Батьківщину, розпізнавати державні й народні символи.

Робимо колаж.
Колаж краще зробити у вигляді карти України. Разом з дітьми наклейте на карту цікаві матеріали про Україну та презентуйте їх: вкажіть визначні місця, видатних людей (розмістіть їх там, де вони народились), визначні події.

Розмальовуємо розмальовку «Герб та прапор України».
Це завдання допоможе дитині вивчити державні символи України.

Створюємо відеоролик.

Немає коментарів:

Дописати коментар